top of page

"Трите тайни града" - Матю Райли


Каквото и да кажа за Матю Райли, все ще е малко, особено след като тези от вас, които ме познават лично, знаят, че може би е най-любимият ми автор на екшън трилъри. Този австралийски автор влезе в сърдето ми преди повече от пет години благодарение на Ралица от Rose Red's World и просто остана там, причинявайки ми постоянни вълнения.

Затова и не мога да пропусна да изразя, макар и с 3 месеца забавяне, някъде, впечатленията си от тази книга.

Издава: издателство "Бард"

Страници: 434

Оценка: ⭐⭐⭐⭐⭐

Райли притежава умението да те въвлече в една история и тя просто да не те пусне до самия край. Това е първото и най-важно нещо, което трябва да знаете за него и творчеството му. Научих по трудния начин, че впуснеш ли се в четене на тази или която и да е друга поредица или самостоятелна книга, написана от него, няма откъсване. Част от това се дължи на факта, че книгите му се плод на изключително много проучвания. Много пъти съм се замисляла колко ли трябва да знае този човек от историята и митологията на различните култури, както и за съвремените технологии, за да може да напише не една, а цели 5 (засега), книги с толкова зашеметяващи детайли и непредвидими комбинации от обстоятелства в тях. Друга от причините се крие в това, че успява да създаде изключително интересни герои, които разкрива слой по слой - не изведнъж, а изключително премерено и в съответствие с всяка част от пътя им.

Ще попитате: "Добре се, с какво толкова пък се отличава тази поредица от всички други?!"

Ако мога да сравня книгите с друга история, то може би бих казала, че се доближават до идеята за Индиана Джоунс, но с повече уважение към историческото наследство и по-добра кауза от "да се доберем до съкровището" със силен акцент върху политически игри и военни стратегии в много голям мащаб. И ако това не ви убеждава, нека да продължим нататък*:

За незапознатите с творчеството на Райли, "Трите тайни града" е петата книга от поредицата за Джак Уест младши - главният герой на историята, и Лили Уест - осиновената му дъщеря. В случай, че решите да се впуснете в опасните му и силно вълнуващи приключения, трябва да започнете от "Седемте смъртоносни чудеса", да оцелеете в търсене на "Шестте свещени камъка", да се помъчите да разгадаете кои са "Петимата велики воини" и да откриете тайните на "Четирите легендарни царства".

Моята препоръка, ако тепърва си купувате билет за приключението: отменете всички задачи и се запасете с кърпички - читателското ви пътуване ще бъде интензивно, изпълнено със силни емоции и много адреналин!

"Трите тайни града" започва точно там, където Райли ни остави прималели за още в "Четирите легендарни царства" - но без каквото и да е време за възстановяване на Джак от предишните изпитания.

Изминали са само 3 дни от Големите игри, на които бяхме свидетел в предната част. Надпреварата за съдбата на света продължава с пълна пара. Неизвестните са много, а в играта влизат нови опасни играчи, толкова потайни, че дори Джак не може да намери информация и сили да се бори с тях. И ако си мислите, че досега положението е било напечено, пътуванията до Ню Йорк и Венеция още в първите 50 страници на книгата ще ви докажат, че колкото и лоши да са били ситуациите в историята на Джак и екипа му до момента, тук са много по-сериозни. Дори и силите на нашия герой и верните му хора имат лимит, а лошите знаят точно кои бутони да натиснат, за да го накарат да падне на колене. Комбинирайте това с неразрушима древна сила, която си има цяла армия, останала без водач, и ще получите бегла представа за това какво ви чака тук. А нека не забравяме, че както винаги, надреварата е и с времето...

Естествено, и в тази книга Райли не пести сили и не захаросва нищо. Не ми се иска да ви развалям удоволствието от четенето, но не мога и да не споделя емоциите си от това, че в типичния стил на автора се сбогуваме с герои, които бързо намериха място в сърцата ни в предните книги. Сякаш за да компенсира обаче, в микса влиза стар познайник от другата му поредица - за Шейн Скофилд - Плашилото, като отново затвърждава, че двете истории се развиват в една литературна вселена.

За съжаление, каквото и друго да кажа, ще бъде "спойлер", така че ще заключа с едно последно загатване - в края на книгата ще ви се плаче - както от тъга, така и от облекчение!

*Важно е обаче да отбележа, макар и накрая, че поредицата, като цяло, не е за всеки, и на няколко места има смущаващи сцени и описания. Затова и добре преценете силите си и ако сметнете, че поредицата може да стане любима и вас - смело напред!

bottom of page