top of page

До Странджа и обратно със "Софийски магьосници"


Когато ти не отиваш при Странджа... Странджа идва при теб заедно с цяла шайка любими софийски магьосници във втората част от едноименната поредица!

Моят рейтинг: ⭐⭐⭐⭐ (⭐)*

Тази статия се забави много повече, отколкото съм предполагала и искала, но най-после се хванах в ръце, седнах и я довърших. Важно е да отбележа, че ако не сте чели първата част от "Софийски магьосници" на Мартин Колев и издателство "Сиела", вашето пътешествие започва тук!

Не мога да не започна с разкошната корица, която отново е дело на Исмаил Инджеоглу - още откакто я видях за първи път се влюбих в нея: самодивата на мястото на балерината от фонтана пред Народния театър "Иван Вазов" и драконът на покрива на тази така красива сграда в центъра на София ме оставиха буквално без дъх! Именно покрай нея се разтърсих малко повече за историята на театъра и макар че това е лирическо отклонение, ви съветвам също да я проучите - заслужава си!

Пътят, по който поема историята в тази част на пътешествието в света на магията на Бриян, е повече от интересен. За разлика от първата книга, тук началото беше доста по-бързо като темпо - хвана ме между редовете доста бързо и не пусна до последно. А ето защо: балансът на силите в магьосническия свят доста се е променил. Нещо, което леко ме изненада, беше леката политическа нотка, която авторът вкара с присъствието на магьосник с голямо влияние, който първо по един, после по друг начин, искаше да се домогне до Бриян за собствени цели. Реално обаче, това беше изключително на място, особено при положение, че за Бриян знае целият магьоснически свят и всички смятат, че го чакат големи дела. В същото време, не мога да си представя как бих се чувствала на негово място - и то без амулет, с който да канализира и управлява силата си и сънища, които водят към врата, която упорито не иска да се отвори... Разбира се, до подходящия (или пък не толкова) момент. А като добавим и щипка увлечение по определена красива, умна и харизматична млада девойка...

Но Бриян не е единственият с проблеми в книгата - беше ми изключително любопитно да разбера повече за Буря преди да стане така познатата ни смирена мъглица, както и за предците на Бриян, които до голяма степен имат заслуга за това той да е сред най-силните магове на нашето време. И двете линии, вплетени в основната история, дават ключови разкрития, така че не ги пренебрегвайте по време на четенето!

"Е, а къде в цялата история е Странджа", ще попитате вие? Най-лесният отговор е "Книга в книгата". И за да ви бъде по-любопитно, ще дам още една насока: пътуване със средство, което няма да отгатнете, без да прочетете "Софийски магьосници: в сърцето на Странджа"!

На добър час из скритите улички на София и магическите гори на една далечна планина и винаги дръжте амулетите си под ръка!

Напомням ви, че винаги можете да ми споделите мислите си за книгата на:

*Само защото Свилен и Ванина изключително много ми липсваха!

📷 Снимка на корицата: М. Андреев

bottom of page